Pırlantalar Hakkında Bilgi Edinin

Pırlanta satın almak heyecan verici bir deneyimdir.

Doğru bilgilerle donanmış olmak aynı zamanda basit ve anlaşılırdır. Doğru seçimi yapmak ve pırlantaları tanımlamak için kullanılan 4 C - Kesim, Renk, Berraklık ve Karat gibi terminolojiyi anlamak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri derledik. Doğru seçimi nasıl yapacağınıza dair birkaç pratik ipucu veren Pırlanta Nasıl Satın Alınır kılavuzumuzu da okuyabilirsiniz.

Ayrıca sizi, farklı renkleri, berraklıkları vb. göstermek için size bir dizi pırlanta gösterebilecek ve sorularınızı yanıtlayabilecek mücevher uzmanlarımızdan biriyle ücretsiz bir pırlanta randevusu almaya davet ediyoruz.

4C Nedir ?

Pırlantayı anlamanın ilk adımı, 4C'yi tanımaktır; kesim (cut) , renk(colour), berraklık(clarity) ve karat ağırlığı (carat weight) . 4C, bir pırlantanın kalitesini değerlendirmek ve iletmek için evrensel olarak kabul edilen bir yöntemdir. Bu farklı özellikleri ve bir pırlantanın görünümünü nasıl etkilediklerini anlamak, sizin için doğru pırlantayı seçerken bilinçli ve kendinden emin bir seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.

Pırlanta Kesimi​

Pırlanta kesim kalitesi ne anlama gelir?​

Bir pırlantanın kesimi onun parlaklığını belirler ve oranlarını, simetrisini ve bitişini ifade eder. Bir pırlantanın Rengi ve Berraklığı doğa tarafından belirlenirken, Kesimi insan eli tarafından belirlenir ve bize göre 4 C'nin en önemlisidir.

Açılar ve oranlar bir pırlantanın ışığı işleme, yansıtma ve parlaklık üretme yeteneğini belirler. İyi kesilmiş bir pırlantada ışık table yani pırlantanın üst tablasından girer ve taşın içinden geçerek ışık izleyicinin gözüne geri dönmeden önce bir taraftan diğerine yansır.

Pırlanta kesimi yukarıda belirttiğimiz gibi insan eli ile belirlenen tek unsur olduğu için iyi kesilmiş bir pırlanta kendini normal bir ışık altında size kanıtlayacaktır. Swan Pırlanta olarak minimum ''Very Good'' yani ''Çok iyi'' kalitede kesilmiş pırlantalar kullanırız.

Dünyanın önde gelen sertifikasyon laboratuvarlarından GIA pırlanta kesimini şu şekilde derecelendirmiştir.

Excellent – Very Good – Good – Fair – Poor

 

Pırlanta Rengi

Pırlanta rengi neyi ifade eder ?

Renk, bir pırlantanın renksiz görünme derecesini ifade eder. Pırlantalar, Amerika Gemmoloji Enstitüsü (GIA) tarafından belirlenen ve D (renksiz) ile Z (güçlü sarı veya kahverengi) arasında değişen bir renk skalasına göre derecelendirilir. D, E veya F olarak derecelendirilen renksiz pırlantalar nadir bulunmaları nedeniyle çok değerliyken, renksizliğe yakın G, H veya I dereceleri de "beyaz" olarak kabul edilir ancak daha uygun fiyatlıdır.

Renk seçerken göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir faktör de kullanmayı planladığınız ayar türüdür. Taşı Platin veya Beyaz Altın bir ayara monte etmeyi planlıyorsanız, D-G aralığında bir pırlanta düşünün. Sarı Altın, renksiz bir taş için daha bağışlayıcı olacaktır, ancak ayar ne olursa olsun, Renk derecesi yaklaşık J'den düşükse pırlanta sarı görünmeye başlayacaktır.

Pırlantalar pembe, şampanya, konyak, mavi ve siyah gibi renklerde de bulunabilir. Bu renkler 'fantezi renkler' olarak adlandırılır ve farklı renk standartlarına göre değerlendirilir.

Pırlanta Berraklığı

Pırlanta berraklığı neyi ifade eder ?

Berraklık, bir pırlantanın saflığını ifade eder ve pırlantanın yüzeyinde veya içinde küçük kirliliklerin veya lekelerin varlığına veya yokluğuna göre belirlenir. Bu kusurlar inklüzyon olarak da bilinir.

Neredeyse tüm elmaslarda, orijinal elmas kristalinin doğal evriminin kanıtı olan bazı inklüzyonlar bulunur. İnklüzyonlar taşın parmak izine benzetilebilir, çünkü boyutları ve konumları her pırlantada farklıdır ve doğal bir taşın göstergeleridir.

Berraklık dereceleri, 10x büyütme altında bir pırlantanın kalıntılardan tamamen arınmış olduğu Kusursuz (FL) ile çıplak gözle görülebilen büyük, ağır kalıntılara sahip olduğu Included 3 (I3) arasında değişir.

Kusursuz pırlantalar en nadir bulunanlar olsa da, bir pırlantanın çarpıcı olması için kusursuz olması gerekmez. VVS ve VS berraklık derecelerine sahip pırlantalar hem değer hem de görünüm açısından mükemmel seçeneklerdir. SI derecesine sahip pırlantalarda bile çıplak gözle görülebilen kalıntılar bulunmaz ve daha uygun fiyatlı bir seçenek sunar.

Berraklık derecesi, pırlantanıza eşlik eden bağımsız bir sertifika ile doğrulanır.

Pırlanta Karatı

Pırlanta karat ağırlığı neyi ifade eder ?

Genellikle bir elmasın boyutunu ifade ettiği düşünülse de, Karat bir elmasın ağırlığını tanımlayan standart bir ölçü birimidir.

Daha büyük elmaslara doğada çok daha az rastlanır. Bu nedenle, örneğin 1 Karatlık bir pırlanta, 0,50 Karatlık bir pırlantanın iki katından daha pahalı olacaktır (Renk, Berraklık ve Kesimin sabit kaldığı varsayılırsa).

Cilalanmış bir pırlantanın boyutu doğrudan Karat ağırlığı ile ilişkilidir. Bununla birlikte, gerçek boyutlar tamamen oranlarına bağlıdır. Ortalama olarak, iyi orantılanmış 1 Karat yuvarlak parlak kesim bir pırlantanın çapı yaklaşık 6,4 mm'dir. Buna karşılık, aynı ağırlıktaki sığ kesim bir pırlantanın çapı %20'ye kadar daha büyük olabilirken, aynı ağırlıktaki derin kesim bir pırlantanın çapı %20'ye kadar daha küçük olabilir. Bu varyasyonların hiçbiri iyi orantılanmış bir pırlanta kadar ışıldamayacaktır.

Karat kelimesi, her ikisi de Keçiboynuzu veya Keçiboynuzu Ağacı'nın tohumlarına verilen isimler olan antik "Keration" (Yunanca) ve "Qirrat" (Arapça) kelimelerinden türetilmiştir. Nispeten tutarlı boyutları ve ağırlıkları nedeniyle, kurutulmuş Keçiboynuzu tohumları bir zamanlar tüccarlar tarafından altın, elmas, değerli taş ve incileri tartmak için karşı ağırlık olarak yaygın bir şekilde kullanılmıştır.

"Pırlanta alırken nelere dikkat etmeyelim?" serisinin devamını okumak istiyorsanız Pırlanta alırken nelere dikkat etmeyelim-2 yazımızı inceleyebilirsiniz.